Przepis na chleb na zakwasie, czyli prawdziwy chleb bez chemii i ulepszaczy dający niesamowity zastrzyk energii do działania przez długie godziny, a przy tym jaki smaczny!
Składniki:
- 60g aktywnego zakwasu,
- 420g mąki żytniej razowej typ 2000,
- 200g mąki żytniej typ 720,
- woda,
- 15g soli, np. kłodawskiej,
- 30g pestek dyni,
- 30g sezamu czarnego.
Przygotowanie:
Zaczyn:
Mieszamy 60g zakwasu 220g mąki żytniej razowej (t 2000) i 330g ciepłej wody i zostawiamy pod przykryciem na co najmniej 4h. Z otrzymanego zaczynu odkładamy 3-4 łyżki do słoika na kolejny chleb (przechowywany w lodówce bez problemu wytrzymuje tydzień).
Ciasto właściwe:
Otrzymany zaczyn mieszamy z 200g zimnej wody, 200g mąki żytniej razowej ( t 2000), 200g mąki żytniej (t 720), solą i ziarnami. Zostawiamy na 40 min, a następnie przekładamy do keksówki i zostawiamy na kolejne 40 min.
Pieczenie:
W kolejnym kroku wkładamy do piekarnika na 60 min dzieląc na dwa etapy:
- 35 min w temp. 220 stopni.
- 25 min. w temp. 200 stopni.