FIT DESER
14 września 2017
Weekendowy fit deser
Fit mufiny – szybkie w przygotowaniu, idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska.
Składniki:
ciasto
- 60 g kakao
- 60 g oleju kokosowego
- 1/4 płynnego miodu
- 1 duże jajko
- 35 g zmielonych orzechów ziemnych
- 1 pełna łyżka mąki żytniej typ 2000
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
krem
- 200g serka naturalnego,
- 20g oleju kokosowego,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki nasion chia
Przygotowanie kremu:
- Wszystkie składniki zmiksować ze sobą w wysokim naczyniu i wstawić do lodówki.
Przygotowanie ciasta:
- Olej kokosowy rozpuść w rondlu.
- Do wysokiego naczynia dodaj miód, jajko, zmielone orzechy, kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczony olej kokosowy. Zmiksuj na gładką masę.
- Powstałą masę wyłóż do papilotek i wstaw do nagrzanego piekarnika (160 stopni). Piecz 15-20 min
- Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu nałóż wcześniej przygotowany krem kokosowy, udekoruj malinami.
Przygotowanie cynamonowego americano:
- Przy pomocy młynka żarnowego zmiel kawę na średnią grubość i umieść w sitku kawiarki,
- Podgrzej mleko do temperatury ok. 65 stopni, następnie ubijaj przy pomocy french-pressu przez 40s, przelej do metalowego dzbanuszka do mleka i rozpocznij polerowanie.
- Poleruj ruchami okrężnymi co jakiś czas uderzając o blat, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Gdy mleko uzyska jednolitą, gładką konsystencję wlej do espresso i udekoruj cynamonem.