przepis na pierniki domowe

Trenerskie pierniki

Przepis na pierniki trenerskie.

Składniki:
  • 175 g mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000,
  • 175 g mąki żytniej typ 720,
  • 40 g przyprawy do piernika,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • dwie szczypty soli,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 4 łyżki miodu,
  • pół szklanki wody,
  • 60g ksylitolu lub erytrolu.
Przygotowanie:domowe pierniki
  1. Wymieszaj mąkę, przyprawę korzenną, sól, sodę i proszek do pieczenia w dużym naczyniu.
  2. W rondelku rozpuść olej kokosowy, dodaj wodę, jajko, ksylitol i miód. Porządnie wymieszaj.
  3. Przelej płynne składniki do suchych i porządnie wymieszaj. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie i przykleja się do rąk dodaj trochę mąki.
  4. Ugniataj przez 5 min.
  5. Zawiń w folię i wsadź do lodówki na 1 h.
  6. Po wyjęciu z lodówki podziel na mniejsze porcje i przewałkuj na bardzo płasko. Wykrawaj kształty foremkami do pierników.
  7. Piecz przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  8. Po upieczeniu wystudź pierniki przez 20 minut i gotowe!

szybki przepis na pierniki


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *