Pomidorowy bulgur curry z tuńczykiem

Składniki:

  • 50g kaszy bulgur,
  • pół puszki tuńczyka,
  • oliwa z oliwek,
  • pomidor,
  • przecier pomidorowy,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • świeża bazylia,
  • świeża pietruszka,
  • przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy, pieprz, kurkuma, papryka słodka, chilli,

Przygotowanie kaszy:

Kaszę bulgur gotuj przez 15min, odcedź, dorzuć przyprawy, dodaj pół łyżki oliwy z oliwek i porządnie wymieszaj.

Przygotowanie sosu:

Cebulę i czosnek posiekaj na drobne kawałki i wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą na ok. 4 min. Następnie dodaj posiekane pomidory, świeżą bazylię, pietruszkę, łyżkę oliwy i przyprawy. Porządnie wymieszaj i podgrzewaj przez około 5 min. Na końcu dodaj tuńczyka.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *