Składniki

  • 1 słoik ciecierzycy 400g,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek pasty tahini,
  • 1 łyżka kminu rzymskiego (kuminu),
  • sól i pieprz, papryka słodka i ostra,
  • 1 łyżka oliwy extra virgin.

Przygotowanie

  • Ciecierzycę odsączamy i wrzucamy do malaksera. Dodajemy kilka łyżek zalewy i miksujemy na pastę.
  • Dodajemy sok z cytryny, czosnek, tahini, 3 szczypty soli, 3 szczypty pieprzu, 2 szczypty papryki ostrej i słodkiej oliwę i kumin
  • Miksujemy stopniowo i w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę zalewy z ciecierzycy, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Zobacz inne propozycje przekąsek – przepisy