Chyba nikt z nas nie lubi suchego jedzenia. W tym wpisie podzielę się wartościowymi przepisami sosy do potraw dzięki którym nie będziesz niepotrzebnie podwyższać kaloryczności posiłku.

Sos pomidorowy

  • 200ml przecieru pomidorowy w kartonie,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, świeża lub suszona bazylia, słodka i ostra papryka, oregano

Przygotowanie jest bardzo proste. Całość składników wrzucamy do rondelka, mieszamy i podgrzewamy.

Sos cebulowy

  • 150g jogurtu naturalnego,
  • 1-2 drobno posiekane cebule (najlepiej dymki),
  • pół łyżeczki kminku,
  • sól i pieprz

Sos tzatziki

  • 100g jogurtu naturalnego lub greckiego,
  • świeży ogórek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka koperku,
  • łyżka natki pietruszki,
  • łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • sól i pieprz.

Sos czosnkowy

  • 100g jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane,
  • oregano i zioła prowansalskie, pieprz, sól

Sos Awokado

  • dojrzałe awokado,
  • pół pęczka świeżej kolendry,
  • sok z połówki cytryny lub limonki,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • pół małej cebuli,
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku,
  • 2 szczypty soli i trochę pieprzu.

Przygotowanie: zblendować obrane awokado, posiekać kolendrę i cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać oliwę i przyprawy. Całość porządnie wymieszać

Sos musztardowy

  • 4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • można urozmaić ulubionymi przyprawami.

Sos malinowy

  • jogurt grecki lub naturalny,
  • maliny, truskawki lub borówki,
  • dwie szczypty cynamonu.

Przygotowanie: całość zmiksować w blenderze.

Zdjęcie od freepik – pl.freepik.com