Domowe batony owsiane – przepis

Składniki:

  • Płatki owsiane – 160g
  • Orzechy laskowe – 100g
  • Słonecznik łuskany – 30g
  • Wiórki kokosowe – 3 łyżki
  • Miód – 150g
  • Masło orzechowe (najlepiej domowe) 75g
  • Siemię lniane – 2 łyżki
  • Olej kokosowy extra virgin 30g
  • Ekstrakt waniliowy – łyżka
  • Żurawina – 60g

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik na 175 stopni z termoobiegiem.

Płatki owsiane, słonecznik i orzechy rozprowadzamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i prażymy przez 10-12 min

Dosypujemy wiórki kokosowe i prażymy przez 2 minuty.

Gdy wiórki nabiorą brązowego koloru wyjmujemy blachę i przekładamy do miski.

Przygotowujemy mały rondel, w którym podgrzewamy olej kokosowy, miód i masło z orzechów cały czas mieszając, aby nie doprowadzić do wrzenia. Kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy.

Następnie do miski z płatkami dodajemy siemię lniane i żurawinę i wlewamy podgrzaną wcześniej masę miodową dokładnie mieszając.

Tak przygotowaną masę przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i równamy do jednego poziomu. Na wyrównaną masę kładziemy papier do pieczenia i dociskamy rękami. Im lepiej ubijemy masę tym mniejsza szansa, że batony będą się kruszyć podczas krojenia. Zdejmujemy papier i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i pieczemy przez około 25-35 minut do momentu zbrązowienia

Po wyjęciu z piekarnika upieczone batony należy obciążyć, np. drugą blachą i położyć na niej coś ciężkiego, np. kilka opakowań mąki i zostawiamy aż całkowicie ostygną, dopiero wtedy możemy je pokroić. Z całej porcji wychodzi około 10-14 batonów. Tak przygotowane batony można przechowywać około 2 tygodni w pojemniku do żywności.