Imbirowa mikstura idealna na przeziębienie

Za oknem zimno, deszczowo i wietrznie czyli idealne warunki do łapania infekcji i przeziębień. Dzisiaj dzielę się z Wami świetną imbirową miksturą, która wybija zarazki do zera i upora się z przeziębieniem w parę dni. Wszystko bez leków i zbędnej chemii czyli 100% natury, tak jak lubię :).

 

Składniki:

Korzeń imbiru około 500g

2-3 cytryny

3-4 łyżki miodu lipowego (najlepiej z dobrej pasieki, nie z marketu)

Opcjonalnie: maliny, kiwi, ananas

 

Mikstura imbirowa przygotowanie, imbir  Mikstura imbirowa przygotowanie, imbir  Mikstura imbirowa przygotowanie, imbir

Przygotowanie:

Korzeń imbiru obieramy ze skóry i kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min.
Po ugotowaniu czekamy aż napar nieco przestygnie (jest to bardzo istotne ze względu na zachowanie jak najwięcej substancji odżywczych miodu i witaminy C, ponieważ wysoka temperatura je zniszczy), a następnie dodajemy wyciśniętą cytrynę i miód. Całość mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać maliny, kiwi lub ananasa, poniżej wersja standardowa i z dodatkiem malin i kiwi :-). Aby kuracja przyniosła zamierzony efekt tak przygotowaną miksturę należy popijać regularnie przez cały dzień (1 szklankę co 2 godziny). Trzymajcie formę na jesień i nie dajcie się infekcjom!

 

Mikstura imbirowa przygotowanie, imbir