Szybkie fit posiłki - przepisy

Witajcie! W tym wpisie dzielę się z Wami szybkimi fit przepisami, które możecie wykorzystać jako dowolny posiłek lub przekąskę w ciągu dnia.


Zaczynamy!

 

Spaghetti avocado

Składniki:

- 50g makaronu razowego lub z mąki durum,
- 50g twarogu chudego,
- avocado,
- sezam,
- cynamon cejloński.

 Przygotowanie: Makaron ugotuj na al dente ok. 9-10 min, pokrój avocado w kostkę, rozkrusz twaróg. Całość posyp sezamem i cynamonem. Opcjonalnie dodaj łyżeczkę miodu.

 

 

Cynamonowe płatki gryczane z owocami, orzechami i sezamem

Składniki:

- 50g płatków gryczanych (mogą też być owsiane),
- owoce: jabłko, gruszka, śliwka, kiwi
- orzechy ziemne,
- sezam,
- olej kokosowy.

Przygotowanie: płatki gryczane zalej wrzątkiem na ok. minutę, przecedź. Pokrój owoce w kostkę i dodaj do płatków razem z orzechami ziemnymi, sezamem i olejem kokosowym/

Jaglanka z musem jabłkowo gruszkowym i makiem

Składniki:

- 50g kaszy jaglanej,
- jabłko,
- gruszka,
- łyżka oleju kokosowego,
- mak.

Przygotowanie: kaszę jaglaną gotuj przez ok. 11 min. owoce wraz z olejem kokosowym wrzuć do blendera i zmiksuj na mus, następnie dodaj go do kaszy i posyp makiem.

Kanapki z pastą avocado

Składniki:

- pieczywo pełnoziarniste,
- chudy twaróg,
- avocado,
- siemię lniane, pieprz, sól

Przygotowanie: twaróg, avocado, przyprawy zmiksuj w blenderze na pastę, posmaruj pieczywo i posyp siemieniem lnianym. Można zrobić też wariant na słodko dodając łyżkę miodu zamiast pieprzu i soli.

 

Jaglanka z musem bananowo-czekoladowym

Składniki:

- 50g kaszy jaglanej,
- banan (mogą też być inne owoce, np. maliny, jabłko, gruszka),
- karob lub kakao,
- miód,
- łyżka oleju kokosowego,
- wiórki kokosowe.

Przygotowanie: kaszę jaglaną gotuj przez ok. 11 min. Wrzuć do blendera banana, karob, miód i olej kokosowy i zmiksuj aż do uzyskania konsystencji musu. Wyłóż go na kaszę jaglaną i posyp wiórkami kokosowymi.

Gruszki cynamonowo-imbirowe

Składniki:

- 4 gruszki,
- łyżeczka startego imbiru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
- 200g jogurtu greckiego,
- łyżka miodu,
- kilka orzechów.

Przygotowanie: obierz gruszki i usuń z nich gniazda nasienne, następnie pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka i gotuj na małym ogniu, po 5 minutach dodaj imbir, miód i cynamon. Gotuj jeszcze 3-5 minut, aby zmiękły.
Gruszki umieść w salaterce, wyłóż jogurtem greckim i posyp cynamonem, na wierzchu ułóż orzechy. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Masło orzechowo-sezamowe

Składniki:

- 200g orzechów ziemnych prażonych niesolonych,

- 3 łyżki sezamu.

Przygotowanie: Wrzuć do blendera orzechy i miksuj około 2 min., następnie dodaj sezam i miksuj przez kolejne 2 min. Można odwrócić kolejność i najpierw zmiksować sezam dzięki czemu uzyskasz bardziej sezamowy smak. Tak przygotowane masło orzechowe stanowi jednocześnie świetne źródło tłuszczów i smaczną przekąskę.

 

 

Mus czekoladowy

Składniki:

- banan (mogą też być inne owoce, np. maliny, jabłko, gruszka),
- karob lub kakao,
- miód,
- łyżka oleju kokosowego.


Przygotowanie: Wrzuć do blendera banana, karob, miód i olej kokosowy i zmiksuj aż do uzyskania konsystencji musu. Tak przygotowany mus można wykorzystać jako dodatek do różnego rodzaju kasz (jaglanej, gryczanej, kuskus itd.), płatków (owsianych, gryczanych, żytnich, orkiszowych, teff itd.) a także do ryżu lub makaronu tworząc różne kombinacje posiłków.

Smoothie zielona pomarańcza

Składniki:

- szpinak lub jarmuż,

- pomarańcza,

- banan

- można dodać łyżeczkę spiruliny lub chlorelli w proszku.


Przygotowanie: Do blendera kielichowego wrzuć szpinak, banana i sok z wyciśniętej pomarańczy. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji, w zależności od mocy blendera 5-7 min.