fbpx

Przepis na chleb na zakwasie, czyli prawdziwy chleb bez chemii i ulepszaczy dający niesamowity zastrzyk energii do działania przez długie godziny, a przy tym jaki smaczny!

Składniki:
  • 60g aktywnego zakwasu,
  • 420g mąki żytniej razowej typ 2000,
  • 200g mąki żytniej typ 720,
  • woda,
  • 15g soli, np. kłodawskiej,
  • 30g pestek dyni,
  • 30g sezamu czarnego.
Przygotowanie:

Zaczyn:

Mieszamy 60g zakwasu 220g mąki żytniej razowej (t 2000) i 330g ciepłej wody i zostawiamy pod przykryciem na co najmniej 4h. Z otrzymanego zaczynu odkładamy 3-4 łyżki do słoika na kolejny chleb (przechowywany w lodówce bez problemu wytrzymuje tydzień).

Ciasto właściwe:

Otrzymany zaczyn mieszamy z 200g zimnej wody,  200g mąki żytniej razowej ( t 2000), 200g mąki żytniej (t 720), solą i ziarnami. Zostawiamy na 40 min, a następnie przekładamy do keksówki i zostawiamy na kolejne 40 min.

Pieczenie:

W kolejnym kroku wkładamy do piekarnika na 60 min dzieląc na dwa etapy:

  • 35 min w temp. 220 stopni.
  • 25 min. w temp. 200 stopni.

chleb żytni na zakwasie


chleb żytni na zakwasie przepis


chleb żytni na zakwasie przed treningiem


chleb żytni na zakwasie po treningu


chleb żytni na zakwasie


chleb żytni na zakwasie przepis


chleb żytni na zakwasie przed treningiem


chleb żytni na zakwasie po treningu


chleb żytni na zakwasie
chleb żytni na zakwasie przepis
chleb żytni na zakwasie przed treningiem
chleb żytni na zakwasie po treningu

Nazywam się Norbert Gotz. Od 2012 roku w prosty sposób pomagam ludziom przejść drogę po lepszą formę oraz stale podnosić jakość ich życia. Od 2018 roku pomagam także w formie online osobom z całej Europy.

Ukończyłem Akademię Wychowania Fizycznego w Krakowie (studia magisterskie).  Jestem akredytowanym trenerem REPs. Pasjonuję się medycyną naturalną co stanowi idealnie połączenie wraz z aktywnością fizyczną i zdrowym odżywianiem! Od 2019 roku prowadzę studio treningu personalnego EMS – Body Time Studio w Krakowie przy ul. Lipskiej 8.