fbpx

Składniki:

  • Płatki owsiane – 160g
  • Orzechy laskowe – 100g
  • Słonecznik łuskany – 30g
  • Wiórki kokosowe – 3 łyżki
  • Miód – 150g
  • Masło orzechowe (najlepiej domowe) 75g
  • Siemię lniane – 2 łyżki
  • Olej kokosowy extra virgin 30g
  • Ekstrakt waniliowy – łyżka
  • Żurawina – 60g

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik na 175 stopni z termoobiegiem.

Płatki owsiane, słonecznik i orzechy rozprowadzamy na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia i prażymy przez 10-12 min

Dosypujemy wiórki kokosowe i prażymy przez 2 minuty.

Gdy wiórki nabiorą brązowego koloru wyjmujemy blachę i przekładamy do miski.

Przygotowujemy mały rondel, w którym podgrzewamy olej kokosowy, miód i masło
z orzechów cały czas mieszając, aby nie doprowadzić do wrzenia. Kiedy uzyskamy
jednolitą masę dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy.

Następnie do miski z płatkami dodajemy siemię lniane i żurawinę i wlewamy
podgrzaną wcześniej masę miodową dokładnie mieszając.

Tak przygotowaną masę przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i równamy
do jednego poziomu. Na wyrównaną masę kładziemy papier do pieczenia i dociskamy
rękami. Im lepiej ubijemy masę tym mniejsza szansa, że batony będą się kruszyć
podczas krojenia. Zdejmujemy papier i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150
stopni i pieczemy przez około 25-35 minut do momentu zbrązowienia

Po wyjęciu z piekarnika upieczone batony należy obciążyć, np. drugą blachą i
położyć na niej coś ciężkiego, np. kilka opakowań mąki i zostawiamy aż
całkowicie ostygną, dopiero wtedy możemy je pokroić. Z całej porcji wychodzi
około 10-14 batonów. Tak przygotowane batony można przechowywać około 2 tygodni
w pojemniku do żywności.

Nazywam się Norbert Gotz. Od 2012 roku w prosty sposób pomagam ludziom przejść drogę po lepszą formę oraz stale podnosić jakość ich życia. Od 2018 roku pomagam także w formie online osobom z całej Europy.

Ukończyłem Akademię Wychowania Fizycznego w Krakowie (studia magisterskie).  Jestem akredytowanym trenerem REPs. Pasjonuję się medycyną naturalną co stanowi idealnie połączenie wraz z aktywnością fizyczną i zdrowym odżywianiem! Od 2019 roku prowadzę studio treningu personalnego EMS – Body Time Studio w Krakowie przy ul. Lipskiej 8.