
Odżywianie
27 czerwca 2019
Chyba nikt z nas nie lubi suchego jedzenia. W tym wpisie podzielę się wartościowymi przepisami sosy do potraw dzięki którym nie będziesz niepotrzebnie podwyższać kaloryczności posiłku.
Sos pomidorowy
- 200ml przecieru pomidorowy w kartonie,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, świeża lub suszona bazylia, słodka i ostra papryka, oregano
Przygotowanie jest bardzo proste. Całość składników wrzucamy do rondelka, mieszamy i podgrzewamy.
Sos cebulowy
- 150g jogurtu naturalnego,
- 1-2 drobno posiekane cebule (najlepiej dymki),
- pół łyżeczki kminku,
- sól i pieprz
Sos tzatziki
- 100g jogurtu naturalnego lub greckiego,
- świeży ogórek,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka koperku,
- łyżka natki pietruszki,
- łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- łyżka octu jabłkowego,
- sól i pieprz.
Sos czosnkowy
- 100g jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane,
- oregano i zioła prowansalskie, pieprz, sól
Sos Awokado
- dojrzałe awokado,
- pół pęczka świeżej kolendry,
- sok z połówki cytryny lub limonki,
- pół łyżeczki kuminu,
- pół małej cebuli,
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku,
- 2 szczypty soli i trochę pieprzu.
Przygotowanie: zblendować obrane awokado, posiekać kolendrę i cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać oliwę i przyprawy. Całość porządnie wymieszać
Sos musztardowy
- 4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego,
- 2 łyżki musztardy,
- można urozmaić ulubionymi przyprawami.
Sos malinowy
- jogurt grecki lub naturalny,
- maliny, truskawki lub borówki,
- dwie szczypty cynamonu.
Przygotowanie: całość zmiksować w blenderze.